Menu
Tablet menu
A+ A A-

Intrebari si raspunsuri

1. Ce informatii luati in calcul atunci cand stabiliti o dieta pentru o pacienta?
Pentru ca un regim sa aiba rezultate, trebuie sa se tina cont de preferintele alimentare ale pacientului,  sa negociezi cu pacientul pana la obtinerea unui regim alimentar cat mai aproape de nevoi preferintele     si asteptarile lui.

Pe scurt, dieta trebuie sa asigure scaderea in greutate fara a-l infometa sau diminua din vitalitatea si cheful de viata.

2. Cand ar trebui sa luam hotararea de a slabi (in afara de momentul in care constatam ca ne-am ingrasat)?
In opinia mea, alaturi de atingerea greutatii ideale, un corp zvelt, armonios si sanatos este ceea ce ar trebui sa ne preocupe cu adevarat. Armonia corpului, vitalitatea pielii, stralucirea parului, se obtin dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat. Daca ceva din toate acestea ne lipseste, ceva hibe exista. De aceea pacientul trebuie observat si "inteles"cu rabdare si conseiat strict individual.

3. Care sunt riscurile la care te expui daca nu iei masuri de reducere a greutatii inca din adolescenta
Adolescenta reprezinta o perioada de "stres" hormonal, nevoile nutritionale sunt mari comparativ cu orice alta etapa a vietii, astfel incat o alimentatie inadecvata, cantitativ sau calitativ, poate determina intarzierea dezvoltarii si maturizarii. Intrucat varsta predispune la un "nonconformism general" inclusiv alimentar, o atentie deosebita trebuie acordata nutritiei echilibrate, care sa previna obezitatea.

Cea mai ingrijoratoare constatare a specialistilor este reprezentata de cresterea accentuata a obezitatii la copii si adolescenti. Fata de acum 50 de ani greutatea –G medie a copilului a crescut cu 3 kg, ceea ce reprezinta un factor predispozant al obezitatii adultului. cu disfunctiile metabolice insotitoare.

4. Cum te poti motiva sa slabesti, mai ales daca constati ca slabesti foarte incet (1 kg pe saptamana)?
Iata cateva din beneficiile obtinute printr-o scadere lenta in greutate ( intre 0,5-1Kg saptamanal):

• scaderea depozitelor adipoase si evitarea fenomenului de rebound (reluarea greutatii anterioare si uneori chiar
  depasirea ei)
• limitarea pierderii de proteine vitale
• impiedicarea scaderii ratei metabolismului bazal, care insoteste o scadere ponderala rapida
De aceea pentru a evita scaderea ratei metabolismului bazal, scaderea ponderala se va face rational si echilibrat, in functie de valoarea indicelui de masa corporala-IMC.

Pentru a calcula valoarea acestuia trebuie sa cunoastem greutatea actuala-GA si inaltimea-h(m), deci IMC=GA/¬h2

Pentru o valoare a acestuia intre 27-35, scaderea in greutate ar trebui sa fie cuprinsa intre 0,25-0,5 Kg/saptamana, iar pentru o valoare a IMC>35, scaderea ponderala sa fie de aproximativ 1 Kg/saptamana.

5. Care sunt efectele unei cure de slabire rapide si nesanatoase?
Multe persoane obeze scad si cresc din nou in greutate pe parcursul vietii-obezitatea de tip "yo-yo". Cu fircare reluare a ciclului scadere-crestere ponderala, reducerea in greutate necesita mai mult timp, comparativ cu ciclul anterior, in timp ce recastigul greutatii pierdute se face mai rapid.

Reducerea ponderala rapida ( cu pana la 15% in 2 saptamani) este insotita si de reducerea ratei metabolismului bazal deoarece apar diverse mecanisme de adaptare: precum reducerea ADS, adica organismul consuma mai putin pentru metabolizarea principiilor nutritive, Datorita faptului ca un corp ce cantareste mai putin are nevoie de mai putina energie pentru deplasare, scade si costul energetic al activitatii fizice.

6. Ce inseamna un program complet de slabire, este suficienta doar dieta?
Atingerea si mentinerea greutatii ideale trebuie sa fie insotita de asocierea altor mijloace terapeutice precum: modificarea stilului comportamental, exercitiul fizic si educatia nutritionala.
Programele de modificare comportamentala au la baza : automonitorizarea, restructurarea cognitiva care invata pacientul sa faca fata provocarilor si sa corecteze gandurile negativiste ce i-ar putea submina eforturile.

Exercitiul fizic reprezinta o parte extrem de importanta a oricarui program de reducere ponderala. Prin cresterea proportiei de masa corporala slaba, comparativ cu cea adipoasa, exercitiul fizic contrabalanseaza reducerea ratei metabolismului bazal- RMB, care insoteste chiar si cele mai performante programe de reducere in greutate.

7. Exista o perioada a anului favorabila dietelor?
Nu cred ca reusita unei diete tine neaparat de un anume anotimp, ci mai degraba tine de cat de motivati suntem. Motivatia tine de fiecare individ, deci gasiti mereu noi motivatii!!!!














FA-TI PROGRAMARE!

Ne gasesti in fiecare zi, de luni pana vineri intre orele 9.00-20.30 si sambata intre orele 9.00-18.00, Str. Constantin Rădulescu-Motru 13, bl. 13, ap. 13.

Suna-ne sa iti faci programarea la numerele de telefon 021.331.02.20 sau la 0720.70.69.20. Te asteptam!

Facebook

Login or Register

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd
Siteul www.hellobody.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...